Een drugsdealer en een kassierster van een McDonald's hebben meer met elkaar gemeen dan men op het eerste zicht zou denken. Dat stellen de Amerikaanse economist Steven D. Levitt en journalist Stephen J. Dubner in hun nieuw boek.
"De dealer is in zijn bende hetzelfde als de kassierster in haar werkomstandigheden," voeren Levitt en Dubner aan in hun boek 'Freakonomics - A Rogue Economist Explores the Hidden Side of Everything'. "Beiden zijn goed functionerende raderen in een strikt hiërarchisch systeem, waarvan enkelen leven van de arbeid en inzet van veel anderen."
Iedereen weet dat de kassierster bij McDonald's niet de grote geldverdiener is, maar weinigen beseffen dat de crack-dealer in het ghetto van Chicago dezelfde spelregels volgen. "Beiden hebben ook dezelfde droom," stellen de auteurs. "De kleine man wil hoger op de ladder komen."
"De ene wil restaurant-gerant worden voor hij als manager van het bedrijf miljoenen verdient. De andere wil van eenvoudige voetsoldaat met een vergoeding van 3,30 dollar per uur en een risicovol bestaan uitgroeien tot een bendeleider met een maandinkomen van 8.500 dollar."
De auteurs laten in hun boek ook uitschijnen dat ook de economische wereld een hele ondergrondse samenhang kent. "Amerikaanse docenten zijn even corrupt als de leden van een Japanse gangsterbende," voeren ze aan. "De Ku-Klux-Klan en de immobiliënmakelaar baseren hun macht op dezelfde informatie-voordelen."
'Freakonomics' wil de lezer aanzetten om schijnbaar logische en algemeen bekende samenhangen niet zonder meer te aanvaarden, maar die kritisch benaderen. "Wie de beursevoluties volgt of de commentaren van analisten en experten leest, weet dat er over vele samenhangen heel uiteenlopende meningen de ronde doen," aldus nog Levitt en Dubner.
Laatste reacties