Tupperware wil een andere richting uit. Steeds meer mensen eten buitenshuis of stoppen take-away-maaltijden in de magnetron. Er wordt dus minder bewaard en juist dat was de grote markt van de Tupperware. Het bedrijf wil dan ook andere marktgedeelten bewerken en de verkoop richten op belevingsparties.
“De prijsbewuste Amerikaanse vrouw mijdt Tupperware,” zegt algemeen directeur Rick Goings. “In de Verenigde Staten heeft alles te maken met omzet en prijs. Kwalitatieve producten hebben het er bijzonder moeilijk.” Tupperware maakte in 2003 in de Verenigde Staten dan ook een verlies van 22,4 miljoen dollar.
De schuld daarvan mag volgens Elisabeth Schönert echter niet uitsluitend in de schoenen van de Amerikaanse vrouwen geschoven worden. “Het bedrijf heeft de fout begaan samen te werken met de supermarktketen Target,” schrijft ze in Die Welt. “De klant kon niet meer volgen dat Tuperware daar plots in de winkelrekken te koop was, terwijl de producten altijd al uitsluitend in de thuisverkoop te verkrijgen was.”
“Bovendien hebben we ons te lang geconcentreerd om bewaar-producten te maken,” geeft Goings toe. “In de Amerikaanse keuken wordt nog slechts weinig gekookt en nog veel minder bewaard. Eén op de drie Amerikanen eet ‘s avonds buitenshuis. Bovendien wordt vooral meeneem-schotels in de microgolf opgewarmd. We moeten dus met nieuwe producten op de markt komen.”
Ook het party-concept wordt sinds kort verfijnd. “Het is het grootste veranderingsproces dat ons bedrijf ooit heeft meegemaakt,” verklaart Goings. “Tupperware is sinds 1997 een beursgenoteerd bedrijf, maar wanneer men een bedrijf wil veranderen, is dat zeker geen voordeel. De beurs is immers alleen maar geïnteresseerd in de korte termijn en noodzakelijke beslissingen worden daar niet echt naar waarde geschat.”
Het bedrijf werd opgericht door scheikundige Earl Tupper, die in 1946 de eerste polyethyleen-schotel op de markt bracht en in 1951 de allereerste Tupperware-party organiseerde. Vandaag wordt om de twee seconden ergens in de wereld een Tupperware-party gehouden. “Die verkoopparty’s zijn het merkteken van Tupperware, hoewel de producten in Amerika nu ook via het internet en tv-shopping te verkrijgen zijn,” schrijft Schönert.
“Maar vroeger hield de consulente in de woonkamer van haar gastvrouw een voordracht over onse producten,” verklaart Goings de koerswijziging. “Vandaag hebben we de belevingsparty. Niemand wil nog passief in de sofa zitten. De deelnemers willen de producten onmiddellijk uitproberen. Er wordt nu samen gekookt om thema-avonden rond de slanke of Italiaanse keuken of hapjes.”
Met deze aanpak zal Tupperware in Amerika volgens Goings gegarandeerd weer vooruitgang boeken. Ook op de Aziatische en Latijns-Amerikaanse markt wil men de negatieve trend weer ombouwen. Tegen 2010 wil het bedrijf de omzet doen stijgen tot 2 miljard dollar. Tevens wil Goings ook een oplossing vinden voor de tomatensausen, waarvan de zuren zich in het Tupperware-materiaal invreten en lelijke, oranjekleurige vlekken achterlaten.
Laatste reacties