Door de discussie rond DHL kunnen veel politici 's nachts niet meer slapen. Hoe lang bestaat de luchthaven van Zaventem al? Heeft er al iemand de moeite genomen om een plan van Brussel te bekijken van 1950? De luchthaven lag toen redelijk ver weg van de dicht bebouwde gebieden, op Vilvoorde en enkele kleine gemeenten na. De mensen die sindsdien in de buurt zijn komen wonen wisten toch dat er een luchthaven was, niet?
En misschien hebben zij hun bouwgrond of hun huis wel wat goedkoper gekregen dan de mensen die een optrekje in Ukkel verkozen.Dus de hinder van de luchthaven werd verrekend in de aankoopprijs van hun huis of in de huurprijs die zij betalen. Bovendien is het niet zo erg moeilijk om lawaaihinder te bestrijden met geluidsdempend glas dat gelijktijdig ook thermisch isolerend is. En wie dan persé met de vensters open wil slapen, die kan uitstekende oordopjes kopen bij de apotheek.
Wat moeten de mensen zeggen die in de buurt van een treinspoor wonen? Als de wind meezit, draagt dat lawaai zelfs 5 tot 10 km ver. Moeten we het goederentransport per spoor 's nachts verbieden? Om nog meer vrachtwagens op de weg te krijgen? En de mensen die wonen naast een boerderij waar een haan bij elk krieken van de dag veel meer dan 80 decibel produceert? Verbieden, die hanen?
De geluidshinder "herverdelen" lijkt mij dus een onrechtvaardige oplossing. Het lijkt veel zinniger haalbare streefdoelen voor geluidsoverlast te stellen op een termijn van 15 jaar bijvoorbeeld, zodat iedereen de tijd heeft om zich daarop in te stellen. Want de echte oplossing is vliegtuigen te bouwen die minder lawaai maken. Daar is men blijkbaar mee begonnen. En dat zal ook lukken, net zoals men nu auto's bouwt die minder lawaai maken dan vroeger.
(Roland Duchâtelet)
Reacties